ผัดขี้เมา
• พริกขี้หนูหั่นหยาบ cili padi cincang 3 biji
• กระเทียมสับหยาบ bwg putih cincang 1 ulas
• ไก่/กุ้งปลาหมึก ayam, seafood ikut selesa
• ผักตามชอบ เช่น แครอทและถั่วฝักยาว หั่นชิ้นเล็ก ๆ kacang panjang/ cerot
• ใบมะกรูดฉีก daun limau 2 helai
• เม็ดพริกไทยสด lada hitam hidup 1 batang
• กระชายซอย finger root potong halus 2 batang
• น้ำปลา nampla 1 sudu makan
• น้ำตาลทราย gula 1 sudu tea
• ซอสหอยนางรม sos tiram 1 sudu makan
• ซอสปรุงรส ajinamoto 1 cubit
• ใบกะเพรา horapap(basil) 5 helai daun
• น้ำมันพืช (สำหรับผัด) minyak 2 sudu makan
Cara Nya
panaskan minyak.
tumis bawang putih bersama cili pada,
masukkan kan ayam atau seafood. bagi separuh masak dan masukkan semua sayur last masukkan perasa2 yg menyedapkan... selesai
Ulasan
Catat Ulasan