sesiapa sedang time free bolehlah buat utk keluarga. senang,simple and sedap. selamat mecuba nye!!
Bahan cupcake (guna sukatan cawan)
1 cawan pisang emas/ 7 biji dilecek
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 atau 3/4 cawan gula ( ikut korang nak manis ke x?)
3 biji telur ayam gred B
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen pisang (kalau xde boleh gune esen vanila.)
sedikit garam.
cara2nya
Mula-mula panaskan oven dahulu pada suhu 170C
Oven hendaklah di panaskan 15 minit sebelum memasukkan cupcakes ke dalamnya
Campurkan tepung gandum bersama baking powder ,soda dan kemudian di ayak, ketepikan
Pisang di lecek lumat.
Dalam bekas pemutar laju, putarkan telur bersama gula dan esen pisang hingga kembang dan garam masukkan dan putarkan lagi.
Kemudian tuangkan minyak dan putar perlahan.
Tuangkan adunan pisang ke dalam adunan telur dan putar perlahan
Kemudian masukkan tepung sedikit2 sehingga tepung abis di masukkan. disamping itu bekas pemutar berputer perlahan.
siapkan cawan kertas utk diisi. ikut saiz cawan yg korang suka.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga cupcake telah masak dengan sempurna.
Cucuk tengah kek dengan lidi untuk pastikan kek telah masak. Jika lidi keluar kering maknya kek telah cukup masak, jika sebaliknya tambahkan lagi masa membakar. siap..
Ulasan
Catat Ulasan